2020 nagy turisztikai kérdése: Ki számít üzleti utazónak?

images/blog/blog-ki-szamit-uzleti-utazonak.jpg
Megjelenés: 2021. 01. 12.
Kategóriák: Szálláshely szakmai
Szerző: Fitos Éva

Sokat keresgéltem a választ, de semmilyen hivatalos fórumon nem leltem erre vonatkozó definíciót, jogszabályt vagy rendeletet.

A törvényeket böngészve egy dolog vált egyértelművé: bárki lehet üzleti utazó! 

A legjobb ehhez kapcsolódó hivatalos definíciót a KSH-nál találtam, mely szerint az “Üzleti turizmus = konferencia, kongresszus; üzleti út; kiállítás, vásár céljából tett utazások.”

Tehát az üzleti utazó egy az üzleti turizmusban résztvevő személy. 

Ezt hogy lehet ellenőrizni? A “239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet” értelmében a szálláshelyek szabálykövető működésének ellenőrzése a helyileg illetékes jegyző jogköre. Ezek alapján véleményem szerint, ez a kérdés településenként eltérő lehet. 

Ha bizonytalan abban, hogy az Ön településén mi az erre vonatkozó szabályozás, a helyi jegyzőtől vagy illetékes önkormányzati osztálytól tud segítséget kérni. Ez a kérdéskör szorosan összefügg az idegenforgalmi adóbevallással, ahol az üzleti utazókat külön fel kell tüntetni, hiszen ők idegenforgalmi adómentességet kapnak. 

A legegyszerűbb mód ennek rögzítésére, ha a szabályoknak megfelelő formanyomtatványon a vendég nyilatkozik arról, hogy ő üzleti célból utazott adott szálláshelyre.

Ha bizonytalan bármilyen turisztikai kérdésben, várjuk a megkeresését! Ha elsőre nem tudnánk a választ, biztosan megtaláljuk Önnek. Mindennek utánajárunk!