Ötletek szálláshelyünk környezetbarát üzemeltetéséhez

kornyezetbarat.jpg
Megjelenés: 2021. 03. 29.
Kategóriák: Szálláshely szakmai Marketing
Szerző: Gácsiné Gál Ramóna

A környezettudatos életmód népszerűvé válásával sokak számára utazáskor is egyre fontosabb szempont a szálláshelyek kiválasztásánál, hogy a szolgáltató milyen lépéseket tesz azért, hogy szálláshelye és kínált szolgáltatásai minél inkább környezetbarátok, fenntarthatóbbak legyenek.

 

Az egész ingatlanra kiterjedő kezdeményezésektől kezdve a vendégek étel- és italfogyasztásáig meg kell terveznünk, hogy milyen konkrét erőfeszítéseket tegyünk a fenntarthatóság érdekében.

A környezetbarát vagy „zöld” szállodai kezdeményezések témája már számos szakmai portálon felmerült, ezért mi is úgy érezzük, hogy érdemes utánajárni, hogy mivel járulhatunk hozzá környezetünk védelméhez szálláshelyünkön. Világszerte számos szálló - a legkisebb vendégháztól a luxushotelig-, lépéseket tesz működésének fenntarthatóbbá tétele érdekében, alábbi ötleteinkkel Ön is csatlakozhat a kezdeményezéshez.

 

1. Energiatakarékosság

Szálláshelyünk működtetésében már a legkisebb dolgok is nagy hatással lehetnek az energia fogyasztásra. Nagyléptékű befektetés és fejlesztés nélkül is spórolhatunk. Vendégeink figyelmét akár kisebb tájékoztató táblákkal is felhívhatjuk az energiatakarékosságra, így például arra, hogy amikor nem szükséges, kapcsolják le a villanyt vagy éppen a klímát. A nagy szállodák világszerte "okos" fűtési és világítási rendszerek, konyhai felszerelések és energiagazdálkodási rendszerek használatával azon dolgoznak, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, miközben fenntartják - és lehetőség szerint növelik - a vendégélményt.

 

2. Víztakarékosság, ivóvíz

ecovizA vendégszobák, mosodák, konyhák, medencék vízhasználatának csökkentése mellett a vízrendszerek és a létesítmények tisztításához használt megfelelő, kevésbé környezetkárosító hatású vegyszerek kiválasztása is fontos.

Ha vendégeink nem kérik az ágynemű és a törölközők napi cseréjét, máris rengeteg vizet tudunk megspórolni. Ezen kívül javasolt alacsony áramlású csaptelepek, zuhanyfejek és egyéb szerelvények felszerelése is. Apróságnak tűnhet, de például egy kis homokóra, mely három-négy percet számol, nagyban befolyásolja az ivóvíz felhasználást a zuhanyzóban.

Palackozott ásványvíz helyett a hulladék mennyiségének csökkentése és a magasabb színvonalú élmény támogatása érdekében kínáljon vendégeinek ingyenes újratölthető palackokat.

 

3. Újrahasznosítás és hulladékcsökkentés

Első lépés természetesen a hulladék csökkentése, a papír és más eldobható anyagok felhasználásának redukálása. Küldjön elektronikus levelet, számlát, és csak azt nyomtasson ki, ami feltétlenül szükséges. Azok a szállodák és üdülőhelyek, amelyek képesek továbbmenni és megvalósítani az élelmiszer-hulladék komposztálását, 40-50%-kal tudják csökkenteni az amúgy a hulladéklerakóba kerülő szeméttermelésüket.

4. Fürdő- és tisztítószerek

ecoszappanGyermekként mi is imádtuk a szállodákból “hazacsempészett” miniatűr samponokat és szappanokat, az apró fogkrémet. Míg szolgáltatásunk részeként vendégeink kényelmét szolgálják, a kisméretű, egyszerhasználatos tisztálkodószerek csomagolásai ártanak környezetünknek, ez a gyakorlat egyre kevésbé fenntartható. Ha a természetes, illóolaj alapú, tartósítószerek és mesterséges összetevők nélkül készített, egyedi kiszerelésű, újrahasznosítható edényekbe csomagolt kézműves fürdőszerek beszerzése nehézkes, vagy túl drága, beszerelhetünk utántölthető fali szappanadagolókat is, ezáltal csökkentve a hulladékképződést.  

Felismerve a biztonságosabb termékek fontosságát a vendégek és az alkalmazottak, valamint a környezet számára, sok szálláshely választ természetes tisztítószereket. A váltással csökken a klór- és petrolkémiai származékokkal rendelkező termékek felhasználása is. Ezek a természetesebb termékek is bizonyítottan teljesítenek, kevésbé irritálják a vendégeket és az alkalmazottakat, és kevésbé károsak a környezetre.

 

5. Étkeztetés

helyipiacEgyre „trendibb” kipróbálni a helyi specialitásokat, kézműves termékeket, és a vidék ízein keresztül jobban megismerni a látogatott környéket. Amellett, hogy figyelemfelkeltésre alkalmas helyi termékeket ajánlani, a friss, szezonális termény jobb minőségű és sok esetben beszerzése is gazdaságosabb. Igyekezzünk kialakítani partnerkapcsolatokat helyi termelőkkel, egymást segítve kínáljunk minőségi szolgáltatást vendégeinknek.

A szállodák és üdülőhelyek menükínálatában érdemes hangsúlyt fektetni olyan receptek kifejlesztésére, melyek integrálják a (helyi) organikus terményt, a hormonmentes hús- és tejtermékeket, valamint más természetes termékeket, ezáltal egészségesebb ételeket kínálva a vendégeknek.

 

Számos szálláshelyfejlesztési pályázat áll rendelkezésére, melyek segítségével javíthat épülete energia hatékonyságán, környezettudatosan fejlesztheti szálláshelye kínálatát. Szívesen segítünk feltárni ezeket, és igény szerint ötletekkel, tanácsadással támogatjuk a pályázat elkészítését. 

Ha segítségre lenne szüksége szálláshelye elindításában, fejlesztésében vagy üzemeltetésében, kérjük írjon nekünk e-mailben vagy töltse ki kapcsolatfelvevő űrlapunkat.