Kereskedelmi szálláshelyek tűzvédelme - A Tűzriadó Terv

tuzriado.jpg
Megjelenés: 2021. 03. 11.
Kategóriák: Szálláshely szakmai
Szerző: Gácsiné Gál Ramóna

A „54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról” jogszabály szerint szálláshelyünk Tűzvédelmi Szabályzatának egy Tűzriadó Tervet is tartalmaznia kell, ha szállásunk 20-nál több férőhellyel rendelkezik. Ez tulajdonképpen egy összefoglaló azokról a teendőkről, amik tűz esetén hárulnak ránk, mint üzemeltetőre, alkalmazottainkra és vendégeinkre. 

A Tűzriadó Tervben le kell írni

  1. a tűzjelzés módját, ami lehet automatikus, kézi vagy akár szóban elhangzó is;
  2. a tűzoltóság, valamint az épületben tartózkodó veszélyeztetett személyek riasztási rendjét;
  3. tűz esetén a munkavállalók szükséges tennivalóit – például ha erre megkapták a szükséges oktatást, akkor a tűz oltásáról, rendfenntartásról, áramtalanításról, mentésről kell szót tenni.
  4. A Tűzriadó terv tartalmazza a főbb veszélyforrásokat is.

 

A Tűzriadó Tervhez csatolni kell szálláshelyünk helyszínrajzát is – ha több van, minden szintről és épületrészről. Ezen a rajzon jelölni kell a tűzvédelmi szempontból fontos berendezések és eszközök helyét, hol találhatóak a központi elzárók, mint pl. gázcsap, elektromos főkapcsoló és a vízszerzési helyeket. Meg kell jelölni rajta az egyes helyiségek maximális befogadóképességét, és a kiürítési útvonalakat is. Ez nagyon fontos dokumentum, tűz esetén a helyszínre érkező tűzoltók munkáját segíti.

 

A Tűzriadó tervben leírtakat legalább évente gyakoroltatni kell. A gyakorlat időpontját legalább 15 nappal előre be kell jelenteni a tűzvédelmi hatóságnak. A gyakorlat eredményét értékelni és azt az Oktatási Naplóban rögzíteni kell a résztvevők névlistájával együtt. A gyakorlat során tapasztalt hibák, hiányosságok megszüntetésére 15 napon belül írásban intézkedni kell, erre a legjobb megoldás, ha az évente előírt Tűzvédelmi Oktatás keretein belül kerítünk sort. A Tűzvédelmi Oktatást új munkavállaló esetében munkába állás előtt el kell végezni. Minden oktatást a Tűzvédelmi Oktatási Naplóban kell dokumentálni.

 

A Tűzriadó Tervet állandóan hozzáférhető helyen, például szálláshelyünk recepcióján kell elhelyezni.

 

A Terv részeként készült, a menekülési útvonalat tartalmazó alaprajzot és annak szöveges leírását a szobákban is el kell helyezni. Ezt leggyakrabban a szoba ajtaján belül találjuk meg. A tájékoztatást angol és német (szükség szerint más idegen) nyelven is kötelező elhelyezni, ha szálláshelyünk külföldi vendégeket is fogad.