Tanácsok ingatlanfotózáshoz

fotozas.jpg
Megjelenés: 2021. 04. 06.
Kategóriák: Marketing Kisfaludy Pályázat
Szerző: Gácsiné Gál Ramóna

A Kisfaludy Program Záróbeszámolóját készítve merült fel az ötlet, hogy összeírjuk azokat az alapvető tanácsokat, irányelveket, melyeket érdemes betartani szálláshelyünk fotózásakor. Ha a pályázat beszámolójához úgyis készítenünk kell fényképeket a megvalósult fejlesztésekről, miért ne kattinthatnánk pár friss képet vendégszobáinkról is?

hotelfoto1Tökéletes eredményre csak akkor számíthatunk, ha profi fotósra bízzuk a feladatot, de az alábbi ötletekkel mi magunk is készíthetünk szép felvételeket szálláshelyünkről.

A beltéri fotózás vagy ingatlanfotózás szaktudás kérdése, de legalább annyira tudomány és művészet is. A hivatásos fényképészek nagy látószögű objektívekkel, profi fénytechnikával felszerelkezve vágnak bele a belső terek fotózásába, így érnek el csodálatos eredményeket.

Digitális vagy digitális tükörreflexes fényképezőgép híján manapság mobiltelefonjainkkal is jó minőségű képeket tudunk készíteni, van azonban pár dolog, amire így is figyelni kell.  

 

1. Mobiltelefonnal történő fényképezés esetén is ajánlott az állvány használata, így megfelelő szögből tudjuk fényképezni például a konyhát vagy a teraszt, és képeink élesek lesznek. Próbáljuk ki, mell- vagy csípőmagasságból mutat-e legjobban a lakótér – ez attól függ, hogy fényképünk tárgya derékvonal alatt vagy fölött található: fényképezzünk magasabbról például a nappaliban, hogy a dohányzóasztal is látszódjon, a konyhában alacsonyabbról, hogy a teljes konyhaszekrény beleférjen a kompozícióba. Kis állvány is elég, a célja csupán annyi, hogy eszközünk mindig vízszintesen álljon, így tudunk professzionálisnak ható képeket készíteni.

2. Ne fényképezzünk panoráma módban, mert az torzíthatja a teret. A függőleges felületek mindig maradjanak függőlegesek, erre a telefonunkban beállítható rács alkalmazását javasoljuk – használatával könnyebb megkomponálni a fotót. hotelfoto3

3. A telefonon vagy kisebb digitális gépen található vaku sajnos nem elég arra, hogy megvilágítsa a teret. Készítsük a képeket szép időben, és kapcsoljunk fel minden villanyt az épületben. A lámpák meleg fénye kellemes, hívogató hangulatot teremt a helyiségekben.

4. Az ablakos oldalt ne fotózzuk szemből; a kamera a beáramló fényt fogja bemérni, így a szobában lévő dolgok sötétek lesznek. Ha digitális fényképezőgépet használunk, az ISO érték legyen 100 vagy 200, így képeink nem lesznek szemcsések.

5. Járjuk körbe a szobákat, nézzük meg, melyik irányból, szögből mutat a legjobban. Érdemes több képet csinálni, így lesz miből válogatni.  

hotelfoto26. Ha már megterveztük, milyen irányból és szögből készítjük a képeket, igyekezzünk úgy rendezni a bútorokat, berendezési tárgyakat is, hogy minél előnyösebben mutassanak a fotókon. Rendezzük be a teret! Közhelyesnek tűnhet egy meggyújtott gyertya a fürdőszobában vagy egy tál gyümölcs az étkezőben, ám minden ilyen aprósággal megsokszorozhatjuk a képek értékét, hiszen nem csak a látványt, hanem az általa kiváltott érzéseket is próbáljuk lencsevégre kapni. Simítsuk el az ágytakarót, rázzuk fel a párnákat, igazítsuk meg a függönyöket, terítőket. Legyen minden tökéletes és tiszta!

7. Mielőtt alkotásaink felkerülnének az internetre, javasoljuk, hogy számítógépen vagy laptopon nézve válasszuk ki a legjobbakat. A nagyobb monitoron jobban látjuk majd, hogy pontosan mi került a kompozícióba, illetve a kép élességét, fényét is ellenőrizni tudjuk, valamint a kép méretét is be tudjuk állítani. Felesleges sok MB méretű képeket feltölteni, az internetes felületeken bőven elég 2-3 MB is ha a kép minősége jó. Egyszerű szerkesztő programmal akár korrigálhatunk is a képeken, de nem vigyük túlzásba – lehet, hogy számunkra művészinek hat, vendégeinket elriaszthatja a természetellenes fénybeállítás.

A Kisfaludy Program Záróbeszámolójának elkészítésekor úgy kell elneveznünk a képfájlokat, hogy egyértelműen kiderüljön az ellenőr számára, hogy mi szerepel rajta. Az internetre felkerülő képek esetén is fontos azok megfelelő elnevezése, a kereső programokban ugyanis képekre is lehet keresni, és itt a képfájl elnevezésében, illetve aláírásában szereplő szavak keresőszóként is működnek. Ha szükségesnek érezzük, vízjellel is elláthatjuk képeinket.

hotelfoto4

Szálláshelyünk vizuális kommunikációjának a legfontosabb részét a szállásról készült fotók adják. Nagyon fontos, hogy a valóságot tükrözzék, de elengedhetjük fantáziánkat is, hiszen leendő vendégeink nem csak arra kíváncsiak, hogy van-e az ágy mellett éjjeliszekrény lámpával, hanem arra is, hogy milyen kényelmesen, nyugodtan tudják majd végre elolvasni kedvenc írójuk legújabb könyvét nálunk.

Sok-sok szempontot figyelembe kell venni a képet elkészítésekor. Ha úgy érzi, nem vágna bele egyedül, vagy ránk bízná ennek lebonyolítását, írjon nekünk e-mailt vagy töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat.